Idén zöldebb a Mikulás, ő is környezetbarát autóval jár
A gyerekeknek apró ajándékokat osztogat a Fiat 500-as csomagtartójából és közben a szülőket arra figyelmezteti, ha nem vigyáznak, akkor majdani unokáiknak már nem biztos, hogy tud hozni csokoládét.
A globális felmelegedés miatt, 2050-re teljesen eltűnhet a kakaó. Ezt állítja egy amerikai kutatás, amelyre most az autóval közlekedő magyar családok figyelmét is szeretnék felhívni.
Nem véletlen, hogy idén egy elektromos Fiat 500-ast használ a Mikulás azon a tíz településen, ahol környezettudatosabb életmód fontosságára is felhívja a szülők figyelmét. Statisztikák azt mutatják, hogy a teljes uniós szén-dioxid-kibocsátás majdnem 30 százalékáért a közlekedés tehető felelőssé. A személygépjárművek a leginkább szennyezőek, az európai közúti közlekedésből adódó teljes szén-dioxid-kibocsátás több mint 60 százalékáért felelősek. Mindez jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez.
Néha szállj ki a kocsidból!
A Mikulás szerint közlekedni kell, de a jövőben tegyük ezt egy kicsit tudatosabban. Ha tehetjük, használjunk környezetbarát autót. Sőt, néha szálljunk ki kedvenc kocsinkból és menjünk gyalog oda, ahová 20-30 perc sétával is elérhetünk.
A Mikulás erről az ország tíz cukrászdájában, éttermében is beszél ezekben a napokban. Ezeken a helyeken szervezik meg az "Egy csésze szeretet" jótékonysági akciót. A magyar kampány érdekessége, hogy sikeressége esetén, nyolc másik országban is megismétlik egy Európai Unió által támogatott zöld megmozdulás keretében.
2050-ben már nem lesz csokoládé?
Mint azt Éskovács Péter, az akció egyik szervezője elmondta: amíg a gyerekek szabadon játszanak a Mikulással és szánsegédjével, a balatoni mesehőssel, Füred Kapitánnyal, addig a szülők teázás közben komoly dolgokról, de kötetlenül beszélgethetnek. Az ilyen tisztázó beszélgetésekre már csak azért is szükség van, mert több kutató azt állítja, hogy 2050-re teljesen eltűnhet a kakaó, ha nem vigyázunk. A globális felmelegedésnek köszönhetően nem lesz megfelelő klíma a kakaócserjék túlélésére. Ezek a növények csak az egyenlítő környékén, speciális éghajlati viszonyok között élnek meg. A csokoládé alapanyagának termesztéshez 20 fok az ideális, sok esőre és magas páratartalomra van szükség. Ezek a növények a hőmérséklet-emelkedés miatt tönkre mehetnek – legalábbis ez derül ki az amerikai óceán - és légkörkutató hivatal US National Oceanic and Atmospheric Administration korábbi előrejelzéséből.
Fotó: Cs.M.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!